Húsvét hétfő 2022 04.18

Húsvét hétfőn a Szennai skanzenben szerepeltünk a Zselic Táncegyüttessel és a ZSelicAMI növendékeivel (Ebadta, Csingáló csoportok részvételével)
Mint minden évben idén is Somogy megye viseleteit öltöttük magunkra.

Zselici katolikus és református, nemespátrói evangélikus, csökölyi református, berzencei katolikus, törökkoppányi katolikus viseletekben pompáztak a zselices lányok.

Három portán történt a locsolás. A fiatalabb lányok vállalták a menekülés és az elázás izgalmait… A locsoló versek után a feltett kérdésre a szabad választ kapták a legények, miután a vödrök tartalmát a lányokra öntözték.

A táncosokat a Zselic AMI tanáraiból álló zenekar (Karácsony Tamásné Bajzik Éva Judit, Husi Gyula, Csikvár Gábor, György-Horváth László) kísérte amikor tánc alá való zenét kértek, vagy mentek egyik háztól a másikig. A locsolást a zeneművészeti ág növendékei is kiegészítették. Bemutatkoztak a vonós (hegedű, brácsa, bőgő) és pengetős (citera) tanszak növendékei.

A locsolásért hímes tojást kaptak a legények. Minden háznál meg is táncoltatták a háziakat…
A csökölyi portán aztán Zóka Éva- Horváth Tibor 2 húsvéthoz kapcsolódó koreográfiáját is előadta az együttes. A Húsvét kertje című zselici leány karikázót és a Húsvét hétfőn című törökkoppányi koreográfiát. A műsor végén a közönséget is megtáncoltatták a táncosok.

Nem gondoltuk, hogy ennyire sokan eljönnek Szennába a locsolást és programokat megnézni…Telítve volt a Skanzen érdeklődő, figyelmes emberekkel az ország egész területéről. A fotósoknak pedig maga volt a paradicsom ez a forgatag.