Interetno Fesztivál Szabadka 2021. augusztus 22. – 27

Augusztus 19-én kezdődött a felkészülés a szabadkai Interetno Fesztiválra, melyen a Zselic Táncegyüttes tagjai mellett a Csiperke és Dönöge csoportok tagjai vettek részt. Az augusztus 19-ei, 20-ai és 21-ei próbákon nagyon hatékonyan tudtunk dolgozni, több táncosunk is olyan koreográfiákban táncolt, amelyben előtte még soha. Jó volt ez a kicsit feszített tempós munka a hosszú kényszerszünet után.

Augusztus 22-én reggel 7 órakor indultunk, délre pedig Szabadkára értünk. Zenekarunk a nyíregyházi Bakos Zenekar volt, akik nagyon felkészültek és készségesek voltak, táncosaink is elismeréssel nyilatkoztak róluk. Az első este Folkkid Fesztiválra került sor, ezért Dönögéseink bukovinai táncokkal mutatkoztak be kis Csiperkés kiegészítéssel. Az utcai felvonuláson és az ünnepi szent misén Zselicesek, Csiperkések, Dönögések együtt képviselték a Zselic Táncegyüttest. A Dönögések esti fellépésén Zselices nagyjaink szép hátteret biztosítottak, valamint a koreográfiában szereplő összes dalt énekelték, ezzel is erősítve a kisebbeket, valamint az együvé tartozás élményét.

Másnap, augusztus 23-án, fél órás műsort adtunk volna szintén Szabadka főterén, mint előző nap, de az időjárás közbeszólt, így a Népkörben szórakoztattuk a közönséget, amelyért vastaps volt a jutalmunk.

Augusztus 24-én táncházat tartottak szintén a főtéren Zseliceseink, majd másnap egy könyvbemutató megnyitóján rophatták a táncot.

A 150 éves Népkör nagyszerű összeállítással ünnepelte ezt a szép kerek évfordulót. Az ünnepi műsor fináléjában a vendéglátó Róna Táncegyüttes mellett a két vendég együttes, név szerint a ráckevei Kéve és szennai Zselic táncosai vettek részt a Rónások által tanított bácskai táncokban.

Nagyon jó közösségi élmény volt együtt táncolni e táncegyüttesek táncosaival egy színpadon. A szabadkai Népkör viszontagságos történelmét bemutató, kitűnő színészi játékkal megtűzdelt és nagyon jó dramaturgiával megírt gálaműsorában az i-re a pontot az ünnepi tűzijáték tette fel, amelynek kezdetét a táncosok visszaszámlása indította el. Felemelő és megható volt együtt, egy színpadon táncolni és a fényjátékot egy színpadról nézni.

Esténként táncházban és fesztiválklubban mulathattak a fiatalok, napközben pedig idegenvezetővel ismerkedhettünk meg Szabadka és Palics nevezetességeivel.

A szállásunk közvetlen közelében található fürdőt is többen kipróbálták. Hazafelé pedig Baján töltöttük el a busz kötelező pihenőidejét.

Fantasztikus hat napot töltöttünk el együtt, kicsik és nagyok közös élményeket szereztek és kortól és nemtől függetlenül együtt, egy szívvel dobbanó közösségé kovácsolódtunk ismét.

Reméljük, sokszor lehet még ilyenben részünk!