Zselic AMI

ZÓKA ÉVA

A Szennával szomszédos Zselickisfalud a szülőfalum, amelyben a népművészettel, a paraszti hagyományokkal családom révén már igen korán találkoztam, még annak ellenére is, hogy a korai polgárosulás hatására nem volt élő a faluban a tánc és a hozzá kapcsolódó szokások. Mindezek ellenére is szerencsére a nagymamám és a környező falvak öregjei ősi tudásából részesülhettem. Ilyen alapokról indulva 1991-ben kezdtem el Szennában Takács László keze alatt táncot tanulni, majd a Somogy Táncegyüttesben Merczel István volt igen jó tanítómesterem. Az ő javaslatára kezdtem el az ott megszerzett tudást 1996-tól gyerekeknek is átadni.

Az Együd Árpád AMI-ban több csoportot vezettem Kaposváron, Kaposfőn és Mezőcsokonyán. Ezzel párhuzamosan Szennában is tanítottam művészeti iskolai keretek között.
2002-ben végeztem a Táncművészeti Főiskola táncpedagógus (néptánc) szakán.
A népművészet más ágaiban is megpróbáltam elmélyedni, így szabadidőmben csuhébabákat, terménybábokat készítek, amelyekkel Somogy megyei és országos kiállításokon is részt vettem.
A viseletek készítése is érdekel, megtanultam szennai kontyot rakni és rakott szoknyát készíteni. Sok viseletet (többféle kontyot, szoknyát, kötényt) készítettem már megrendelésre is, de a művészeti iskola ruhatárában is nagyon sok viseletdarab az én kezem munkája.

A gyerekcsoportok, amelyeket férjemmel, Horváth Tiborral tanítok, az igen rangos több fordulós Somogy megyei és országos néptáncversenyeken pályám kezdete óta mindig nagyon jó eredménnyel szerepelnek. Többször szerepeltünk az országos Gyermektánc Antológián, az Ifjúsági Néptánc Antológián. Szólótánc versenyeken is kiemelkedő eredményeket sikerült elérni, több bokrétás és pántlikás táncos tanítványunk is van, és volt.
Fontosnak tartom a tánc szeretetének átadása mellett a közösségépítést, amelyre a mai világban igen nagy szükség van. Ezt elősegítendő sok közös programot szervezek. Az ottalvós, buszozós együttlétek örök emléket, el nem felejthető élményeket nyújtanak a gyerekeknek és nekünk, pedagógusoknak is.
Tősgyökeres somogyiként a helyi táncok és viseletek megőrzése, átörökítése a legfontosabb feladat számomra, hogy a mostani fiataljaink is tudják, hogy ebben olyan gazdag ez a csodás Somogyország!  Többi tanár megtekintése itt!