Varjas Tamás

01

kép

A Zselic Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanáraként dolgozom, immár 2009 óta, 2021-ben pedig átvettem az intézményvezetői feladatokat. E becses, számomra kedves oktatói munka során, a legjobb tudásom szerint adom át a magyar népi kultúra hagyományait a gyermekeknek. Intézményvezetőként célom, hogy a művészeti képzés minél tovább gazdagíthassa és segítse gyermekeink fejlődését.

Már kisgyermek korom óta táncolok, így a pályaválasztás során egyértelmű volt a célom, hogy néptánc pedagógus legyek. Középiskolásként volt alkalmam megismerni, hogy milyen is táncot oktatni, majd nem sokkal később 2009-től több művészeti iskola (Somogyjádi Illyés Gyula Ált. Isk. és AMI, Zselic AMI, Mikrokozmosz AMI, Együd Árpád AMI) oktatójaként dolgoztam és dolgozok a mai napig.

Művészeti Iskolai tanulmányaim után az alapokat továbbfejlesztettem egy évtizeden keresztül a Somogy Táncegyüttesben. Pedagógiai tudásomat tanítói végzettséggel alapoztam meg a Kaposvári Egyetemen, majd Budapesten a Magyar Táncművészeti Egyetemen végeztem „Bsc”, illetve „Ma” képzést. Az egyetemi és főiskolai évek mellett már megkezdtem a pedagógusi munkát, így 2009 óta gyűjtöm és tágítom tapasztalataimat a néptánc oktatás terén. A képzések során több módszerrel, módszertannal ismerkedhettem meg, melyeket a saját tapasztalataim, módszereim ötvözetével alkalmazok a mindennapi tanítás során. Diplomamunkáim mindegyikét átitatta a népzene és néptánc (A zenére végzett mozgás hatása a gyerekek ritmusérzékének a fejlődésére; Somogyi gyermekjátékok tanítása 4-6 éveseknek; Az egészséges életmódra nevelés lehetőségei és módszerei az Alapfokú Művészeti Iskola néptánc szakirányán.). 2020-ban sikeresen teljesítettem a Közoktatás vezetői pedagógus szakvizsgát, melynek tudását jelen intézményünkben kamatoztatom, hogy minél tovább fennmaradhassanak hagyományaink.

A tanítás során „Gustav Mahler” és „Platón” gondolatai az, amit a legjobban magaménak érzek:

"A hagyományőrzés nem a hamu imádása, hanem a tűz továbbadása." Gustav Mahler

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” Platón