Csoóri Sándor 2022 - Zselic Tehetséggondozó Közalapítvány - Beszámoló

2023.07.18.

Szakmai beszámoló a

Zselic Táncegyüttes 2022- es Csoóri Sándor pályázatának megvalósításáról

CSSP-NEPTANC-MO-2022-0192 azonosító számú pályázat

A támogatás a következőképpen járult hozzá együttesünk tevékenységeinek megvalósulásához:

A 2022-2023- as évben tovább bővítettük repertoárunkat, valamint néhány régebbi koreográfiánkat is felújítottuk. Az Együttesbe országosan elismert az adott tájegység táncaiban folklórjában jártas szakembereket hívtunk meg. Majoros Róberttel, Majorosné Szabó Veronikával a mezőföldi, alapi táncokat ismételtünk át, a Megy a juhász a szamáron című koreográfiánk megújítása érdekében. Sikentáncz Szilveszterrel a györgyfalvi táncok átismétlését követően a Legények című györgyfalvi koreográfia is megújult. Zóka Éva és Horváth Tibor több somogyi település táncát is megtanítva Somogyban címmel készített új koreográfiát az együttes számára. Furik Rita, Zóka Éva, Horváth Tibor Téged óhajt az én szívem című zobori koreográfiánkat szintén úja tanulta az együttes. Ezzel a munkával táncosaink tudása, látásmódja, szemlélete bővült. Az újabb táncosoknak mindegyik koreográfia új volt, nekik más volt a motivációjuk. Az öregebb táncosok is üdvözölték a táncanyagok felelevenítését. Az újonnan készített és felújított koreográfiákat még újabbakkal szeretnénk bővíteni a közeljövőben. A tervezett minősítő műsorunk még nem állt össze, de jó úton haladunk a kitűzött cél felé. A 2022-2023 évre tervezett szakmai programjából a következők valósultak meg:

1. Székelyföldi táncok tanulása, koreográfia készítés ( Maródi Attila, Maródi Eszter): A székelyföldi táncok ( Nyárádmagyarósi) átismétlése megtörtént. Koreográfiát viszont a Zselic Táncegyüttesnek még nem készítettünk el.

2. Zselici táncok ismétlése, koreográfia felújítása ( Zóka Éva, Horváth Tibor): A zselici táncok mellett több település táncát is újra tanultuk átismételtük, így Szenyér, Berzence, Vízvár, Törökkoppány, Simonfa, Karád táncait is, koreográfia is született Somogyban címmel.

3. Viski táncok tanulása, koreográfia készítése( Fundák Kristóf, Fundák Kaszai Lili). A Viski táncok tanulását sajnos el kellett halasztanunk a következő évre Fundák Kristóf és Fundák Kaszai Lili a következő évadban tud csak időt szakítani ránk. A táncanyag is változni fog.

4. Vajdaszentiványi táncok ismétlése, koreográfia felújítása ( Hajdú Flórián, Zóka Éva, Horváth Tibor) A vajdaszentiványi táncok idén nem fért bele a felújítandó táncok listájába.

5. Mezőföldi táncok ismétlése, koreográfia felújítása, ( Majoros Róbert, Majorosné Szabó Veronika, Zóka Éva, Horváth Tibor) A mezőföldi táncok újra tanulása, ismétlése megvalósult Majoros Róberttel, Majorosné Szabó Veronikával. A koreográfiát is sikerült felújítani, újra tanulni Horváth Tiborral, Zóka Évával...A mű címe: Megy a juhász a szamáron

6 Imregi karikázó felújítása ( Furik Rita) Az imregi karikázó újra tanulása, ismétlése Furik Ritával sajnos nem tudott megvalósulni Rita távolléte miatt.

7. Minősítő program összeállítása, minősítésen való részvétel ( Furik Rita) ..A minősítő programot nem sikreült még összeállítani, de a Balaton Táncegyüttessel közösen 1 órás műsort adtunk elő a siófoki szabadtéri színpadon, melyben 3 koreográfiánk szerepelt, valamint a két együttes közös műsorszámokat is előadott. Itt volt jelentősége a nyárádmagyarósi és a györgyfalvi táncok újra tanulásának, átismétlésének.

8. Fesztiválokon, versenyeken való részvétel..... Fesztiválon, versenyen részt vettünk ebben az évadban is. A Tatabányán megrendezett Forgórózsa országos fesztiválon felnőtt táncegyüttes kategóriában indultunk. Zóka Éva, Horváth Tibor által alkotott Somogyban című koreográfiával indultunk. A fesztiválon a Zselic Táncegyüttes Kiemelt arany minősítést szerzett, valamint a fesztiválon egyedüliként a fesztivál különdíját is mi kaptuk meg a saját táncanyagunk hiteles és magas színvonalú eltáncolásáért, bemutatásáért.

Az Országos Táncháztalálkozóra is meghívást kapott az együttes. Somogyi népviseletek fotókiállítást tekinthetett meg mindenki aki a táncháztalálkozóra eljött. Itt Zóka Éva és Horváth Tibor magángyűjteményének lenyomata volt megtekinthető a Zselic Táncegyüttes táncosaira öltve. 32 féle női és 16 féle férfi viseletetről készített fotókat Luthár Kristóf fotós, melyeket A/3-as méretben habkartonra készíttettünk el. A fotók mellett élőben is megjelent az együttes így is bemutatva Somogy megye viseletinek gazdagságát. A viseleteket tánc közben is megtekinthette a nagyérdemű.

képTáncháztalálkozó Viseltbemutató

képTáncháztalálkozó Viselet kiállítás

Együttesünkből 7 fő elindult a mezőföld virága szólótánc versenyen Székesfehérváron, ahol 2 páros nyárádmagarósi forgatós és szöktetős tánccal, és 1 szólista fiú simonfai verbunggal mezőföld virága címmel térhetett haza, valamint egy szólista legényünk karádi kanásztánccal különdíjban részesült.

képFolk Magazin

képKarélyos verseny tatabánya oklevél

kép

Tatabánya Zselic Táncegyüttes országos felnőtt fesztivál

kép

Táncháztalálkozó

Támogatóink:

kép

kép

kép

A pályázat szakmai beszámolója és a pályázat megvalósítása során készült képek a következő honlapokon érhetők el:

https://www.facebook.com/ZselicAMI/posts/pfbid02TsuJXYVU1DWPBfACnroxu4btWKcnhSaYErpqu7ygQs8H8eZhGrfMdi938srys33ol

https://zselicami.hu/hir/1hAZDLqHMwkWzqmXN01O9aGd68yvmX9hYUurmRC6QJAo