Csoóri Sándor 2022 - Zöldek Alapítvány - Beszámoló

2023.07.18.

Szakmai beszámoló a

Dönöge Táncegyüttes 2022- es Csoóri Sándor pályázatának megvalósításáról

CSSP-NEPTANC-MO-2022-0189 azonosító számú pályázat

Jelen pályázat a következőképpen járult hozzá a támogatott tevékenység megvalósulásához:

Célunk, hogy gyermek együttesként a somogyi táncok mellett minél több tájegység táncát megismerjük a technikai fejlődésünknek és az életkori sajátosságoknak megfelelően.

Ebben az évben a somogyi táncokat kissé háttérbe szorítottuk más technikai elemek elsajátítását tűzve ki célul magunk elé. A Somogyi táncok a szólistáinknál maradtak előtérben. Így a Simonfai, Berzencei, Vízvári, Zselici, Karádi táncok.

Ebben az évadban a Dönöge Táncegyüttes számára a székelyföldi (nyárádmagyarósi) táncok megtanulásán keresztül egy másfajta fejlődés bontakozott ki. A lányok forgás technikája, tengely, tartás, ellentartás, kar, test, törzs használata a fiúk irányítási technikája, tartás, ellentartás, lendületvétel technikái fejlődtek leginkább. Maródi Attila és Maródi Eszter voltak ebben segítségünkre. Koreográfiát is Ők készítettek az együttes számára.

A fiúk számára az erdélyi legényesek megalapozását is fontosnak tartottuk, ezért Sikentáncz Szilveszter segítségével szilágysági zsibai ( legényes) tánc tanulásán keresztül kezdtünk ezen technikák elsajátításába.

A meglévő Bökönyi koreográfiánkat ( Zóka Éva, Horváth Tibor: Süssünk süssünk valamit) szinten tartottuk, a régebbi bukovinai koreográfiánkat ( Zóka Éva, Horváth Tibor: Leányok s legények) újra tanultuk.

Céljaink között szerepelt az eddigiekhez hasonlóan megyei, regionális és országos fesztiválokon, rendezvényeken való részvétel.

Ezek mindegyike megvalósult ebben az évben.

A megyei versenyen Maródi Attila, Maródi Eszter: Esztendőre vagy Kettőre című Nyárádmagyarósi koreográfiájával kiemelt arany minősítést szereztünk Kaposváron.

Regionális versenyre Szekszárdra mentünk ahol ugyanezzel a koreográfiával arany minősítést értünk el.

A regionális szólótánc versenyen Szekszárdon egy kiemelt arany, kettő arany és egy ezüst minősítést szereztünk.

A Mezőföld Virága szólótánc versenyen Székesfehérváron kettő különdíjat és kettő mezőföld virága címet értek el szólistáink

A Bökönyi és Császárszállási táncokra épülö koreográfiánkkal: Zóka Éva, Horváth Tibor: Süssünk süssünk valamit címmel az országos gyermeknéptánc antológiában szerepeltünk Budapesten az Eiffel Műhelyházban.

A nyárádmyagyarósi viselettárunkat 3 db férfi mellénnyel bővítettük.. Így a 3 koreográfiánkkal, szólistákat is bevonva egy fél órás műsort tudtunk összerakni.

kép

Nyírségi Süssünk süssünk egyebet 2023. Antológia/ Csiperke, Dönöge

kép

Óbecse, Ricsaj fesztivál fotó

A Ricsaj Fesztiválra a Vajdaságba, Óbecsére kaptunk meghívást 2022 novemberében, melyen nagy sikerrel szerepeltünk.

kép

Gyermektánc antológia 2023 Budapest

képRegionális verseny oklevél

képMegyei verseny oklevél

Támogatóink:

kép

kép

kép

A pályázat szakmai beszámolója és a pályázat megvalósítása során készült képek a következő honlapokon érhetők el:

https://www.facebook.com/ZselicAMI/posts/pfbid02TsuJXYVU1DWPBfACnroxu4btWKcnhSaYErpqu7ygQs8H8eZhGrfMdi938srys33ol

https://zselicami.hu/hir/1hAZDLqHMwkWzqmXN01O9aGd68yvmX9hYUurmRC6QJAo