Táncháztalálkozó

2023.04.15-16.

Táncháztalálkozó 2023.04.15-16.

Budapest, Papp László Sportaréna

kép

2023 04.15-én Budapesten jártunk a Papp László sportarénában megrendezett országos Táncháztalálkozón. Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület meghívásának tettünk eleget. A Zselic AMI Csingáló és Ebadta Csoportja Zóka Éva és Horváth Tibor tanítványai 40 gyermek táncolt a Dél -dunántúli régió szerkesztett műsorában a szekszárdi Bartina és Komlói Pöndöly táncosaival közösen. A 15 perces összeállításban zselici, hosszúhetényi és sárközi táncok jelentek meg. A műsort követően Zóka Éva és Horváth Tibor tanítványaikkal karöltve tanított zselici ugróst, lassú és friss csárdást, melyet hatalmas érdeklődés követett. A tánctanítás után a gyerekek a táncháztalálkozó programjain szabadon vehettek részt.

Ezen a hétvégén a Zselic Táncegyüttes somogyi viseletek fotókiállítását is megtekinthette a közönség Somogyország színei címmel a Martin György Termben, melyen az együttes is megjelent a fotókon látható viseletekben. Rövid viseletbemutató és a somogyi, zselici tánc is megjelent az Aréna színpadán. A táncosokon megjelenő viseletek Zóka Éva és Horváth Tibor magángyűjteménye, de kölcsönkért viseletek is helyet kaptak a bemutatandó öltözetek között. A viseletfotó kiállítást és a viseletbemutatót a Táncházegyesület vezetősége kérésére vittük fel Budapestre. A fotókat Luthár Kristóf készítette, melyek annyira jól sikerültek, hogy a kiállításon túl Folkmagazin szerkesztői is igényt tartottak 2 fotóra. A Somogyudvarhelyi fiatalasszony és berzencei kanászlegény ünnepi viseletét bemutató fotón Horváth Lili a címlapon, Kékesi Imre, belső lapon A/4 méretben kapott helyet.

kép kép

A Táncháztalálkozó másnapján szintén az Örökség felkérésére a Zselic AMI tanárai Zóka Éva és Horváth Tibor tanítványaikkal Farkas Rékával és Horváth Zsomborral a Mesterek és tanítványok gálaműsorba is meghívást kaptak, ahol zselici ugróst, lassú és friss csárdást táncoltak. A produkciót dudán kísérte a Zselic AMI volt táncos- zenész növendéke Horváth Zalán Levente aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.