Tehetséggondozó Műhelymunka_03_Beszámoló

2023.01.23.

Zselic Hagyományápoló Tehetség Programsorozat

Tehetséggondozó Műhelymunka_03 Beszámoló

2022.01.23.

Zselic Tehetséggondozó Műhelyek 3.

(Maros - Küküllők vidéke)

Magyarlapád és Magyarbece hangszeres és énekes népzenéje, valamint Magyarlapád táncai 2022.01.21-22

Az Nagyenyed-környéki szórványmagyar vidék nagyon régies zenei hagyományt őriz. Első hosszú hétvégénken már megismerkedtünk a vonós zenei alapokkal, népdalaikkal és furulya zenéjükkel. Ekkor kezdő szinten Magyarlapád táncait is tanultuk.

Annyiban gazdagodott a tanult anyag a 3. összejövetelen, hogy Magyarbece népdalait is tanítottuk a furulya becei anyaga mellé. A vonószenei foglalkozásokon már olyan szintű összemuzsikálás is zajlott, amellyel az esti táncházat is végig tudták zenélni a magyarlapádi Pirospántlikás zenekarral oktatóink, tanulóink. Az ismétléses táncoktatás folytán már nagyobb bátorsággal mozdult meg szülő-gyerek egyaránt a táncházban. Oktatásaink során videófelvételeket készítettünk a hangszerjátékról és az énekes anyagot az archív felvételek gyűjteményében is továbbítottuk a résztvevőknek. A táncház estéjén Sipos Ferenc behatóbban leírta hogyan indult saját népzenei műhelyük Magyarlapádon, amelynek során több tucat lapádi fiatal játssza saját faluja népzenéjét. Egyre mélyebben megismertük a vidék hagyományait, énekes egyéniségeit is.

A tanult anyagokkal a 3 évente megrendezett Országos Népzenei versenyre is bepályáztuk tanítványainkat mind hangszeres mind énekes formában.

Képek:

képképképképképképképképképképképképkép

Támogatta:

képkép